Új Open Access megállapodások

Open Access megállapodást kötött az EISZ és az IOP

Öt magyar intézmény kutatói mostantól nyílt hozzáféréssel jelentethetik meg tudományos közleményeiket az IOP Publishing 57 folyóiratában, köszönhetően az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Programmal kötött új Read & Publish szerződésnek.

A megállapodás értelmében az EISZ konzorcium tagintézményeinél affiliációval rendelkező levelező szerzők közzétételi költségek (APC-k) nélkül tudják publikálni elfogadott cikkeiket az IOPP folyóirataiban.

A cikkek a CC-BY nyílt licenc alatt jelenhetnek meg, amelynek értelmében a szerzők megtarthatják a szerzői jogot. Ugyanakkor a megállapodásban résztvevő intézmények kutatóinak és hallgatóinak teljes szövegű hozzáférésük lesz az IOPP 70 folyóiratához.

A konzorciumban résztvevő intézmények a következők:

  • Atommagkutató Intézet
  • Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont
  • ELI-HU Nonprofit Kft.
  • Szegedi Tudományegyetem
  • Wigner Fizikai Kutatóközpont és Energiatudományi Kutatóközpont

Az IOPP-nek már 11 hasonló megállapodása született és további szerződéseket jelentenek be hamarosan.

Steven Hall, az IOPP vezérigazgatója elmondta: „Az ilyen típusú egyezmények fontos részei annak a kiterjedt tevékenységnek, amelyet open physics néven folytatunk. Eltávolítja a korlátokat az open access publikálás elől a kutatók számára és lehetővé teszi, hogy kutatásaik minél szélesebb közönség számára felfedezhetők és olvashatók legyenek. A lehető legkönnyebb benyújtási folyamatot hoztuk létre az azonosításra és a jogosultságkezelésre, mentesítve a kutatókat és könyvtárosokat további adminisztrációs terhektől Bízunk benne, hogy a magyar kutatók élvezni fogják a megállapodás nyújtotta előnyöket.”

Urbán Katalin, az EISZ Titkárság igazgatója elmondta: „Partnerségünk az IOP kiadóval hatékony együttműködésen és a magyar kutatói közösség aktív bevonásán alapszik. Az elmúlt években, az EISZ legfontosabb célkitűzése volt, hogy a kiadókkal kötött megállapodásaink - a hozzáférés biztosításán túl - tartalmazzák az open access publikálás költségeit a résztvevő intézmények számára. Örömünkre szolgál, hogy a megállapodás aláírásával Magyarország csatlakozik a tudományos közösség előremutató kezdeményezéséhez.”

A résztvevő intézmények szerzői a megállapodás előnyeit tartalmazó weboldalunkon találhatnak további információkat.

Az IOP Science kiadóról

Az IOPP elkötelezett abban, hogy a tudományt hozzáférhetőbbé, átláthatóbbá és befogadhatóbbá tegye. További információk az open physics oldalán.

Az EISZ-ről

Az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program 250 hazai és határainkon túli magyar intézmény számára nyújt hozzáférést több mint 60 online adatbázishoz. A nemzeti program az MTA Könyvtár és Információs Központ szervezeti keretei között működik, a költségvetést a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal biztosítja. További információk: http://eisz.mtak.hu/index.php/hu/

J VAR LF 0520 EISZ page 001J VAR LF 0520 EISZ page 002