Új Open Access megállapodások

Open access megállapodás az Elsevierrel

Open access szerződést kötött a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központban működő Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ) és az Elsevier globális információelemzési, tudományos és egészségügyi tartalomszolgáltató vállalat.

A hároméves megállapodás keretében az EISZ konzorciumban résztvevő intézmények felhasználói több mint 2500, az Elsevier és a partnerei által megjelentetett tudományos folyóirat közel 16 millió cikkéhez férnek hozzá a ScienceDirect platformon. A szerződés továbbá elősegíti a nyílt hozzáférésű tudományra való költségsemleges átállást azáltal, hogy a tagintézményeknél affiliációval rendelkező levelező szerzők minden további APC költség nélkül jelentethetnek meg open access cikkeket a megállapodásban szereplő folyóiratokban. Bővebb információ az Open Access Pilot-ról az alábbi linken érhető el.

A ScienceDirect megállapodással párhuzamosan megkötött Scopus és a SciVal adatbázisokhoz való hozzáférési szerződés a magyar tudományos teljesítmény mérését, értékelését, továbbá 10 700 nemzetközi kutatóintézettel és az ott dolgozó kutatókkal való összehasonlítás lehetőségét biztosítja, továbbá az élvonalbeli kutatási irányok meghatározásában is segítséget nyújt.

Török Ádám, a Magyar Tudományos Akadémia Főtitkára, a magyar tárgyalóbizottság elnöke elmondta: „a tárgyalási folyamat megmutatta, hogy még egy olyan kis ország is, mint Magyarország, képes elérni ambiciózus céljait, ha minden érdekelt fél együtt lép fel a közös cél érdekében. Büszkék vagyunk arra, hogy a Magyar Tudományos Akadémia a nyílt hozzáférést támogató mozgalom élére állt, és hálásak vagyunk az egész kutatóközösség együttműködéséért.”

 Szigeti Ádám, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Főtitkára elmondta: „a megállapodás egyértelmű lépéseket tesz a magyar tudományos közösség nyílt hozzáférési céljainak elérése felé. Örömünkre szolgál, hogy együtt dolgozunk az Elsevier-rel, hogy költségsemleges és hatékony átmenetet biztosítsunk a nyílt hozzáféréshez.”
080
Monok István, az MTA Könyvtár és Információs Központ főigazgatója
és Gino Ussi, az Elsevier ügyvezető alelnöke

Az Elsevier a világ egyik vezető kiadója, amely lehetővé teszi a kutatók számára, hogy naprakész tudományos információkhoz férjenek hozzá.

„Örülünk, hogy megkötöttük ezt az új szerződést az EISZ-szel, és ezzel továbbra is támogatjuk a magyar kutatói közösséget. Az EISZ-hez hasonlóan az Elsevier elkötelezett az Open Access mellett, és továbbra is a világ egyik leggyorsabban növekvő Open Access kiadója: 26% -kal több nyílt hozzáférésű cikket jelentettünk meg 2018-ban, mint az azt megelőző évben. Ezt az innovatív megállapodást közös erővel hoztunk létre a magyar konzorciummal, annak érdekében, hogy a magyar kutatókat a lehető leghitelesebben szolgáljuk, szem előtt tartva a felek által kitűzött értékeket”- mondta Gino Ussi, az Elsevier ügyvezető alelnöke.

A megállapodás részleteiről az érdeklődők a 2019. november 8-i Elsevier információs napon is tájékozódhatnak.

Az EISZ-ről

Az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program a hazai felsőoktatás, a közgyűjteményi szféra és a nonprofit kutatásban részt vevők számára nyújt hozzáférést elektronikus tudományos tartalmakhoz nemzeti licenc vásárlásával. A program keretében 240 magyar intézmény férhet hozzá több mint 60 online adatbázishoz. A nemzeti program az MTA Könyvtár és Információs Központ szervezeti keretei között működik, a költségvetést a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal biztosítja. 

Az Elsevierről

Az Elsevier globális információelemző vállalat 140 éve segíti a kutatást a tudományos ismeretek megismerésében és ellenőrzésében. Az Elsevier korszerű, digitális megoldásokat és eszközöket kínál a stratégiai kutatás-menedzsment, a kutatásfejlesztés teljesítménymérése, a klinikai döntések támogatása és az oktatás területén a ScienceDirect, a Scopus, a SciVal, a ClinicalKey és a Sherpath szolgáltatásával. Az Elsevier több mint 2500 online folyóiratot tesz közzé, továbbá 39 000 e-könyvet és számos referenciaművet jelentet meg. Az Elsevier a RELX csoport része, amely a professzionális és üzleti ügyfelek számára szolgáltat információalapú elemzési és döntéstámogatási eszközöket. www.elsevier.com

Kontakt
Dér Ádám, osztályvezető, Szolgáltatásfejlesztési Osztály
EISZ
+36703992720


David Tucker, Global Communications
Elsevier
+44 7920 536 160