Új Open Access megállapodások

Open access megállapodás a Wiley-val

A mai napon open access publikálást és előfizetést magában foglaló szerződést kötött a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központban működő Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ) és a John Wiley and Sons Inc. A hároméves szerződés keretében a Wiley folyóirataihoz való hozzáférés mellett a résztvevő intézményeknél affiliációval rendelkező levelező szerzők minden további költség nélkül publikálhatnak „primary research” és „review” besorolású Open Access cikkeket a kiadó lapjaiban.

Wiley 1A szerződés kapcsán Monok István, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ főigazgatója, az EISZ Programtanács elnöke elmondta: „a tudományos eredményekhez biztosított szabad és egyetemes hozzáférés elengedhetetlen a tudomány, a tudás és az innováció fejlesztéséhez. Büszkén terjesztjük ki a Wiley-val eddig is szoros együttműködésünket a magyar tudományos eredmények minél jobb hasznosulásának érdekében. Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki részt vett a megállapodás létrehozásában, hiszen a magyar tudomány nagyobb láthatóságának biztosítása mellett ez a szerződés egy fontos lépés abban a világszintű trendben, hogy tudományos kommunikációs rendszert új, nyílt alapra helyezzük.”

Annak érdekében, hogy a jogosult szerzők részesüljenek az EISZ-szel kötött megállapodás nyújtotta előnyökből, a Wiley folytatja technológiai fejlesztéseit, ideértve az Author Services platformot is, ahol a jogosult szerzők automatikusan azonosíthatók, és értesülnek a díjmentes nyílt hozzáférésű közzététel lehetőségéről. Az EISZ intézmények adminisztrátorai emellett hozzáférhetnek egy kezelőfelülethez, ahol fiókadataikat kezelhetik, jóváhagyhatják a szerzői igényeket, és részletes jelentéseket készíthetnek.

Judy Verses, a Wiley kutatási ügyvezető alelnöke elmondta, „az erős partnerségek segítenek abban, hogy a tudományos közösségek igényeit követve biztosítsuk az egyre nyitottabb kutatási környezetet. A Wiley-nál mindig a szerzői igények mutatják az irányt a céljaink eléréséhez. Az EISZ-szel való együttműködésünk tökéletes példája annak, hogy a szoros kapcsolatok segítik a kutatókat ebben az átmenetben.”

 

Az EISZ-ről

Wiley2

Az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program a hazai felsőoktatás, a közgyűjteményi szféra és a nonprofit kutatásban részt vevők számára nyújt hozzáférést elektronikus tudományos tartalmakhoz nemzeti licenc vásárlásával. A program keretében 220 feletti magyar intézmény férhet hozzá több mint 60 online adatbázishoz. A nemzeti program az MTA Könyvtár és Információs Központ szervezeti keretei között működik, a költségvetést a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal biztosítja.

A Wiley-ról

A Wiley nemzetközi kiadó célja, hogy támogassa a kutatókat és kutatóintézeteket a tudományos tevékenységben. Online szakfolyóirataik segítik a természet-, társadalom-, orvos- és bölcsészettudományi szakemberek és intézmények munkáját, hogy eredményeik a lehető legszélesebb körhöz jussanak el. A kiadó 210 éves tevékenysége biztos alapot jelent mindenki számára a tudományos szférában.