Új Open Access megállapodások

Open Access megállapodás a Springer Nature kiadóval

Open Access megállapodást kötött a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központban működő Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ) és a Springer Nature. A Springer Compact modell keretében a résztvevő intézményeknél affiliációval rendelkező levelező szerzők 2019-ben elfogadott cikkei a kiadó több mint 1850 hibrid (Open Choice) lapjában nyílt hozzáféréssel jelennek meg minden további költség nélkül. Az előfizető intézmények a publikációs díjak (APC) alól való mentesség mellett továbbra is hozzáférnek több mint 2000 Springer folyóirathoz.

Az EISZ az első konzorcium a kelet-európai régióban, amely ilyen típusú szerződést kötött a kiadóval. A felek hangsúlyozták, hogy a jövőben azon dolgoznak, hogy a jelenleginél még előnyösebb konstrukció kidolgozása érdekében 2020-tól a kiadó hibrid folyóiratai mellett a teljes portfólióra kiterjedő Open Access keretrendszert építsenek ki.

További részletek az alábbi linken érhetők el.

SpringerNature EISZ 2018 2219

„A Springer Nature-nél nagyra értékeljük, hogy a magyar kutatói közösség elismeri a szolgáltatásaink által kínált értékeket. A megállapodásunk értelmében a hallgatók és kutatók továbbra is hozzáférnek a széles folyóirat-portfóliónkhoz, ami nagyobb rálátást biztosít a nemzetközi tudományos világra. Biztosak vagyunk abban, hogy ez az elkötelezettség hosszú távon a magyar tudomány hatékonyságát is növelni fogja. Szeretném kifejezni a hálámat mindenkinek, aki részt vett az előremutató tárgyalásokon, és biztos vagyok benne, hogy a jövőben stabil partnerségre építhetünk annak érdekében, hogy a jelenlegi megállapodást a kiadó összes folyóiratára ki tudjuk terjeszteni” – mondta Asdaa Kotani, a Springer Nature értékesítési alelnöke.

Monok István, az MTA Könyvtár és Információs Központ főigazgatója és az EISZ Programtanács elnöke emlékeztetett arra, hogy a tudományos könyv- és folyóiratkiadás mindig is üzleti tevékenység volt. „Azonban az elmúlt évek változásai azt bizonyítják, hogy a kiadói magatartás is változik a nyílt tudomány terjedésével. Ösztönző, hogy az EISZ változást nem csak passzívan szemléli, de munkájukkal aktívan alakítja is azt annak érdekében, hogy megvalósuljon a nyílt hozzáférésre való átállás. A Springer Nature kiemelten fontos tartalomszolgáltató a magyar tudományos életben, és a jelenlegi megállapodás egy nagy lépést jelent a magyar tudomány hatásának és láthatóságának növelésében.”

A Springer Nature-ről

A Springer Nature több mint 175 éve segíti szolgáltatásaival a tudományos kutatást: kiadói tevékenységükkel biztosítják a tudományos információk hozzáférését, felhasználását és megőrzését annak érdekében, hogy az általuk közzétett cikkek a lehető legmegfelelőbb formátumban jussanak el a közönséghez.

A Springer Nature olyan innovatív platformokon, termékeken és szolgáltatásokon keresztül nyújt minőségi tartalmat, mint a Springer, a Nature Research, a BMC, a Palgrave Macmillan és a Scientific American.

Az EISZ-ről

Az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ) a hazai felsőoktatás, a közgyűjteményi szféra és a nonprofit kutatásban részt vevők számára nyújt hozzáférést elektronikus tudományos tartalmakhoz nemzeti licenc vásárlásával. A program keretében 2018-ban 215 magyar intézmény férhet hozzá több mint 50 online adatbázishoz. A nemzeti program az MTA Könyvtár és Információs Központ szervezeti keretei között működik, a költségvetést a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal biztosítja.

SpringerNature EISZ 2018 2192