Hírek

EISZ szakmai napok 2018. június 14-15.: A nyílt hozzáférésre való áttéréshez kapcsolódó könyvtári szerepekről és munkafolyamatokról

A szolgáltatói szerződések szövegének korszerűsítése és az e-könyv-beszerzések kérdése után 2018. június 14-én és 15-én ismét szakmai napot tartottunk az intézményi EISZ koordinátorok és munkatársak bevonásával.

IMG 1294

A szakmai nap témája az Open Access megállapodásokhoz kapcsolódó munkafolyamatok összegzése volt azzal a céllal, hogy tájékozódjunk az EISZ intézményi körének tapasztalatairól. Kiemelt célunk volt a releváns információk összegyűjtése annak érdekében, hogy a jövőbeli megállapodásaink mely prioritások szem előtt tartásával tudják leginkább szolgálni az intézmények igényeit.

A szakmai nap során kitértünk a tudományos kommunikációban szükséges paradigmaváltást elősegítő elvekre és azok gyakorlati megvalósítására, összegeztük a 2017-ben végzett APC felmérésünk eredményeit és tapasztalatait, továbbá bemutattuk az Open Access megállapodások nemzetközi és hazai gyakorlatait, és az ezekhez kapcsolódó könyvtári szerepeket. Megvitattuk az új típusú (read & publish, offset, transitional stb.) konzorciumi szerződések megkötésével megjelenő könyvtári munkafolyamatokat. Áttekintettük továbbá a szakirodalomhoz való alternatív hozzáférést biztosító legális eszközök működési mechanizmusait, végül kitértünk az EISZ jelenlegi munkájára, eddigi eredményeire és jövőbeli céljaira.

A szakmai napon 14 egyetem, az MTA 10 kutatóintézete, illetve 2 non-profit kutatóintézet munkatársa vett részt, akiknek ezúton is köszönjük az aktív részvételt és az építő jellegű hozzászólásokat.

IMG 1298

Az elhangzottakhoz kapcsolódó irodalom:
Article processing charges (APCs) and subscriptions: Monitoring open access costs
Disrupting the subscription journals’ business model for the necessary large-scale transformation to open access: A Max Planck Digital Library Open Access Policy White Paper
Enhancing Institutional Publication Data Using: Emergent Open Science Services
Five principles to navigate a bumpy golden road towards open access
Getting Scientists Ready for Open Access: The Approaches of Forschungszentrum Jülich
It’s the workflows, stupid! What is required to make ‘offsetting’ work for the open access transition
Joint Understanding of Offsetting
Monitoring the transition to open access
Open Science and its role in universities: A roadmap for cultural change
Pathways to open access
Responding to Unsustainable Journal Costs: A CARL Brief
The State of OA: A large-scale analysis of the prevalence and impact of Open Access articles